Penyakit Kanser - Kanser - antara punca, penyebab, kos serta cara yang biasa diguna bagi merawatnya.

Pengeluar Utama, Kapsul Keladi Tikus Asli Malaysia
Pembelian melalui sistem ecommerce rasmi atau Whatsapp HQ: 010-902 7915
|
Keladi Tikus Asli Malaysia
Pengeluar Utama,
Go to content
Penyakit Kanser
Perkataan Kanser itu sendiri datang dari bahasa latin iaitu crab yang bermaksud ketam. kanser atau lebih sinonim panggilannya di kalangan penduduk Malaysia dengan barah, merupakan sejenis penyakit yang berkaitan dengan ketidak-seimbangan tindak balas sel dalam badan. Pada kebiasaanya, sel yang normal akan bertambah mengikut aturannya bagi membolehkan tumbesaran badan dan pemulihan selepas berlakunya kecederaan, namun pada kes kanser, sel akan bertambah secara tidak normal secara luar biasa dan seterusnya menyebabkan berlakunya ketumbuhan yang turut dikenali sebagai tumor.

Umumnya 1 billion sel kanser diperlukan untuk membentuk selonggok tisu kanser bersaiz 1 diameter dengan berat 1 gram. Oleh itu, kanser adalah sukar untuk dikesan melalui teknik pengimejan. Rawatan kanser pula tidak hanya bergantung pada kaedah suntikan sahaja, terdapat beberapa cara seperti rawatan sinar radioaktif, pembedahan, ubatan konvensional sehingga kepada makanan tambahan yang mengubah persekitaran di mana terdapatnya sel kanser itu kepada satu persekitaran yang kurang sesuai untuk berkembang. Kanser boleh diibaratkan sebagai benda asing yang datang daripada kegagalan tubuh kita dan perlu dirawat dengan segera. Kaedah rawatan konvensional yang sedia ada beserta dengan pengambilan herba menjadikan potensi untuk kanser itu hilang adalah lebih tinggi.
Contoh perkembangan sel kanser usus (kolon) bermula dari tahap 0 sehingga ke tahap 4.


Kanser yang biasa di Malaysia ialah:

  • Di kalangan lelaki - Kanser paru-paru tinggi di kalangan lelaki yang merokok diikuti kanser hidung (Nasopharyngeal cancer) dan kanser usus/colorectal.
  • Di kalangan wanita - Kanser payudara adalah tinggi diikuti dengan kanser pangkal rahim.
  • Kanser usus - kadar insiden meningkat pada kedua-dua jantina.

Penyakit kanser adalah penyakit yang melibatkan fikiran, tubuh dan jiwa. Jiwa proaktif dan berfikir positif sangat membantu dalam proses penyembuhannya. Beremosi dan sikap selalu negatif membuatkan tubuh kita berada dalam situasi tegang, ini menyebabkan tubuh menjadi lemah dan secara tidak langsung menyuburkan sel-sel kanser. Badan manusia terbentuk daripada berjuta-juta sel. Kanser adalah sejenis penyakit sel iaitu sel-sel tubuh membiak secara berterusan dalam keadaan yang tidak terkawal dan mengakibatkan pemusnahan sel-sel berdekatan seterusnya merebak ke organ-organ lain.

Kanser merupakan masalah kesihatan yang kian meningkat di seluruh dunia. Penyakit ini melibatkan kira-kira 9 juta penduduk dunia dan membunuh 5 juta yang lain. Menurut kajian di Malaysia, penyakit kanser merupakan salah satu daripada 10 penyebab utama kematian. Di sini jelas menunjukkan bahawa kanser juga merupakan satu masalah kesihatan yang serius dan perlu diberikan perhatian yang sewajarnya. Kejadian sebenar kanser di Malaysia tidak diketahui dan dianggarkan terdapat 150 kes bagi setiap 100,000 penduduk. Manakala dari segi bilangan kes baru yang dikesan adalah dianggarkan dalam lingkungan 27,000 kes setahun. Masalah kanser di Malaysia mungkin akan meningkat pada masa akan datang mengikut perubahan dalam gaya hidup dan persekitaran serta pertambahan pendudukan yang meningkat usianya.


Sel kanser membiak secara pecahan (Multiply) sumber: Wikipedia

Info Penting Mengenai Kanser :
Setiap orang dari kita mempunyai sel kanser di dalam tubuh masing- masing. Sel kanser ini tidak dapat dikesan melalui ujian biasa sehingga ianya membiak ke jumlah beberapa ribu juta sel. Sel kanser hanya akan dikesan apabila ia telah membesar ke satu saiz yang mampu dikesan. Disenaraikan maklumat penting agar kita dapat mengambil langkah bagi mencegah penyakit kanser:

Tubuh seseorang akan membentuk longgokkan sel kanser sebanyak 6 hingga 10 kali di dalam hayatnya.
Apabila sistem imun yang sihat musnah, maka ianya akan membuka ruang bagi sel kanser membiak dan membentuk tumor.
Kanser mungkin disebabkan oleh kekurangan zat makanan, alam sekitar, gaya hidup, makanan dan genetik.
Sel kanser mendapat bekalan makanan daripada saluran darah yang dibina sendiri.
Kanser mampu merebak sehingga keseluruhan tubuh melalui saluran darah.
Kanser yang tidak dirawat dengan segera mampu merebak dengan cepat, terdapat banyak kematian disebabkan oleh serangan kanser yang lewat menerima rawatan.
Kanser bukanlah sejenis penyakit yang boleh ditangguhkan rawatannya, malah ada yang meninggal dunia semasa semasa sesi rawatan.
Ketumbuhan yang kecil berpotensi menjadi kanser jika tidak dikenalpasti pada peringkat awal.
Penggunaan herba yang bersesuaian mampu mencegah kanser daripada terus merebak ke kawasan sihat yang lain.

Kanser bukanlah sesuatu yang boleh diambil mudah, kesannya kepada tubuh sangat jelas dan boleh membawa maut. Dibawah merupakan sebahagian daripada pesakit yang menjalani rawatan kanser moden tanpa sebarang herba pelengkap:

 

 

 
Kanser masih tetap merebak walaupun rawatan paling moden dan canggih digunakan, kesan sampingannya pula amatlah menyedihkan. Apabila kegagalan ini berlaku, penggunaan herba seperti keladi tikus akan menjadi pilihan kedua namun biasanya sudah terlambat, disebabkan itu penggunaannya perlu disegerakan supaya sel kanser yang ada dapat diatasi seawal mungkin. Sikap berlengah-lengah akan memburukkan lagi keadaan.


Keladi tikus (Typhonium flagelliforme, Rodent tuber, Laoshu yu)

Keladi tikus rawat barah
Selain mampu merawat kanser, penggunaan herba keladi tikus sebagai makanan tambahan (supplement) juga mampu menghalang tubuh daripada membina sel barah pada peringkat awal lagi. Masa yang diperlukan untuk sembuh adalah bergantung kepada tahap kanser yang dihadapi, ada yang cepat dan ada yang memerlukan masa sehingga 5 tahun sebelum disahkan sembuh sepenuhnya daripada kanser (Tuan Shahriman Hady Ismail, kanser perut, merebak ke buah pinggang, tahap 4, sembuh selepas 5 tahun menggunakan keladi tikus) keberkesanannya tidak dapat disangkal berikutan kemampuannya meresap jauh kedalam tubuh dapat mewujudkan keadaan yang tidak sesuai bagi kanser untuk membiak, elemen anti-kansernya pula mampu merencatkan pertumbuhan sehingga membawa kepada kemusnahan sel yang telah rosak. Permasalahan timbul apabila herba ini semakin sukar untuk dijumpai, jika sekitar 70 tahun dahulu ianya boleh didapati di tepi sungai dan di sekitar kawasan lembab, namun sekarang sudah tidak lagi, tambahan pula apabila ada pengguna yang tersalah menggunakan herba yang hampir sama dengan keladi tikus dari sudut bentuk, namun bukan bunganya (dalam kes ini adalah typhonium giganteum) yang tidak mempunyai sifat anti kanser menyebabkan untuk mengenalinya amat berhajat kepada mereka yang arif serta pakar mengenainya.

Secara umumnya, semakin awal barah itu dirawat, semakin tinggi peluang pesakit untuk sembuh. Kawal pemakanan dan amalkan ubat yang mengandungi khasiat anti kanser mampu meningkatkan lagi peluang untuk pesakit sembuh sepenuhnya daripada penyakit yang boleh membawa maut ini. Semakin lambat tindakan diambil akan menyebabkan semakin jauh sel kanser boleh merebak, dan apabila sudah mencapai tahap ini, sudah tidak banyak yang boleh diusahakan lagi.

Back to content